Jet Motoru Nasıl Çalışır?



  1. Ses hızından yavaş hareket eden bir jet için, motor hava içinde yaklaşık 1000 km/h hızla hareket eder. Motorun sabit kaldığı ve havanın motor etrafında bu hızla hareket ettiğini farz edelim.
  2. Motorun önündeki bir fan havayı emer ve soğuk havayı motorun içindeki kanallara iter. Havanın hızı bu şekilde %60 azaltılır, 400 km/h saate düşer.
  3. Kompresör adı verilen ikinci bir fan havayı sıkıştırarak hacmini 8 kat düşürür, bu havanın sıcaklığını büyük ölçüde artırır.
  4. Uçağın kanadındaki yakıt tankından sıvı bir yakıt olan jet yakıtı püskürtülür.
  5. Sıkıştırma odası adı verilen kısımda jet yakıtı sıkıştırılmış hava ile birleşir ve yoğun bir şekilde yanar. Bu sıcak egsoz gazı oluşturur ve sıcaklık daha çok artar. Yanan karışımın sıcaklığı 900°C'ye kadar çıkar.
  6. Egsoz gazları dönen türbin bıçaklarından geçer ve onları bir değirmen gibi döndürür. Bu aşamada egsoz gazları enerji kaybeder ve soğur.
  7. Türbin kanatları göbekten bir aksa bağlıdır ve dönen kanatlar bu aks aracılığıyla öndeki kompresör ve fanın dönmesini sağlar. 
  8. Sıcak egsoz gazları motoru inceltilmiş bir kısımdan terkeder. Nasıl sıkıştırılan hortumun ucunda akan suyun hızı artarsa, bu şekilde inceltilmiş motor çıkış kısmı da gazların 2100 km/h hıza ulaşmasının sağlar. Motoru terk eden sıcak hava motora giren soğuk havadan 2 kat daha hızlıdır. Arkadan atılan bu hızlı egsoz gazları motoru ve böylece uçağ ileri doğru iter..

Yorumlar